29 травня – День раціонального харчування
Одним з найважливіших чинників зовнішнього середовища є їжа, яка переходить у внутрішнє середовище організму і бере участь у всіх життєвих процесах. Живлення – це засіб підтримки життя, зростання, розвитку і працездатності людини. А раціональним харчуванням вважають те, що відповідає потребам організму і енергетичним затратам. Основним принципом раціонального харчування є збалансованість і режим. Для правильної організації живлення необхідно визначити значення окремих харчових речовин для людини і виразно уявляти собі потребу в них залежно від віку, професії, клімату і соціально-побутових умов.
Для нормального функціонування організму необхідно сім основних елементів живлення.
Вода – добова норма від 1,5 до 3 літрів води. Не забувайте, що ми в основному складаємося з води, тому для нормальної життєдіяльності нам недостатньо багато води.
Білок – це основний будівельний матеріал для нашого організму. У рибі, курці або індичці без шкіри, сухих бобах і горосі високе високий вміст білка. Яловичина – тонкий філей, вирізка, стейк з пташини, фарш (90-93%); телятина, відбивні; свининна – вирізка; баранина – ніжки, частина філе, відбивна, нога і шматочки лопатки.
Вуглеводи – це основне паливо для нормальної життєдіяльності. Організм не накопичує вуглеводи. Хліб, каші і макаронні вироби містять цілий комплекс вуглеводів , а це важливе джерело енергії, вітамінів, мінералів і рослинних волокон. Ввжають, що крохмалевмісні продукти додають вагу. Проте небезпека не в них, а в звичайних для цих блюд добавках, що містять велику кількість жиру: вершковому маслі на бутерброді, підливі до макаронів тощо. Уникайте їжі, яка містить багато вершкового масла і цукру, а значить, і великий надлишок вуглеводів – кондитерських виробах. Віддайте перевагу хлібу з висівками – він багатий корисними рослинними волокнами.
Жири. Жири дуже важливий елемент в нашому живленні. Вони виконують функцію будівельного матеріалу в організмі і функцію акумуляції енергії. Живлення не може вважатися здоровим без деякої кількості жиру. Проте, всі жири в їжі – це суміш трьох типів жирних кислот: насичених, мононенасичених і поліненасичених. Насичений жир є в м’ясі і молочних продуктах, кокосі, пальмовому маслі. Його слід обмежити до 10% калорій (що складає приблизно третину споживаного вами жиру) або менше. Надлишок його підвищує холестерин і ризик серцевих захворювань. Мононенасичені жири (у оливковому і арахісовому маслі) і поліненасиченіжири (головним чином в овочах, кукурудзі, сої і в деяких сортах риби) набагато корисніші.
Клітковина. Безпосередньо організмом не засвоюється і в обмінних процесах не бере участь. Але виконує життєво важливі функції в організмі. Справжня дієта страждає недостачею клітковини. Бажано поглинати 30-40 грамів клітковини в день
Вітаміни і мікроелементи. Світова статистика стверджує, що 70% смертей відбуваються через три основні причини: серцево-судинні захворювання, ракові захворювання, інсульти. 50% причин, що викликають ці захворювання, безпосередньо пов′язано з живленням. У нашому звичайному живленні є надлишок речовин, шкідливих для нашого організму, а з іншого боку, нам не вистачає багато необхідних живильних речовин.