Практикум «Визначення натуральності меду за допомогою фізико-хімічних методів»
Мед- унікальний продукт харчування, що має бактерицидну, імуномоделюючу, противірусну, антиоксидантну дію. Високі ціни на натуральний мед роблять його привабливим об’єктом для фальсифікації. Визначити правильно якість меду за смаком і ароматом складно. Щоб виключити помилку або доповнити оцінку його якостей, потрібно провести фізико-хімічний аналіз, що є надійним критерієм для розпізнавання натурального продукту та його відмінність від фальсифікованого.
Студенти групи С 77/ II під керівництвом викладача медичної хімії Дуди-Ільчук О.П. провели практикум під назвою: «Визначення натуральності меду за допомогою фізико-хімічних методів». Присутні дізналися про склад натурального меду та властивості його складників, способи фальсифікації меду та методи аналізу, які допоможуть у домашніх умовах відрізнити натуральний мед від фальсифікату. Зразки меду було перевірено за органолептичними показниками та проведено досліди із визначення у них біологічно активних речовин, ферментів, сторонніх включень, таких як механічні домішки, крохмаль, борошно, крейда. Перевірено співвідношення у досліджуваних зразках вуглеводів то води. Присутні уважно спостерігали за заходом та виявили бажання перевірити наявні у них вдома запаси меду.
О.П. Дуда-Ільчук, викладач медичної хімії