11 грудня – Всесвітній день хворого на бронхіальну астму
«Бронхіальная астма – безжальна хвороба, що змушує людину дихати в чверть дихання,
говорити в чверть голосу, думати в чверть думки і тільки задихатись в повну силу без чвертей»…
Костянтин Паустовський
11 грудня – Всесвітній день хворого на бронхіальну астму.
Всесвітній день боротьби проти астми був заснований за рішенням Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, основним його завданням є поліпшення обізнаності лікарів, пацієнтів та населення про це захворювання, привернення уваги громадськості до вирішення проблем, пов’язаних з астмою, і підвищення якості медичної допомоги пацієнтам.
З цієї нагоди студенти КВНЗ «Новоград-Волинський медичний колледж» провели просвітницьку роботу серед викладачів та студентів медичного коледжу.
Студентами групи С73/ІV відділення «Сестринська справа» було виготовлено тематичний санбюлетень та листівки, в яких висвітлюються основні причини, симптоми та профілактика даного захворювання.
Бронхіальна астма (“астма” в перекладі з грецького означає “задуха”, “важке дихання”) – це хронічне захворювання, характерною ознакою якого є приступи задухи, різного ступеню важкості і частоти.
Вважається, що на земній кулі бронхіальною астмою хворіють не менше 2% всього населення.
Причини:
1. Спадкова схильність.
2. Дія факторів навколишнього середовища.
3. Різноманітні алергени (домашні алергени – домашній пил, алергени тварин, пліснява; зовнішні алергени – пилок рослин, грибів; ліки – аспірин та інші нестероїдні протизапальні; харчові добавки; емульгатори; барвники та інші хімічні речовини).
Фактори, що сприяють виникненню астми:
1. Респіраторні інфекції.
2. Недоношеність новонароджених (низька вага при народженні менше 2,5 кг).
3. Штучне вигодовування.
4. Їжа (малина, полуниця, ефірні олії, цитрусові, шампанські вина, шипучі напої, кава, какао, шоколад, риба, курятина, свинина, копченості, консерви).
5. Агресивні речовини – пилок рослин, повітряні полютанти.
6. Паління – активне і пасивне.
7. Важливу роль у провокуванні захворювання відіграють і фактори опосередкованого впливу. До них належать: холодне повітря, сильне емоційні збудження, такі як гнів, страх, значні фізичні навантаження.
8. Цікавим фактом є те, що з розповсюдженням бронхіальної астми пов’язують рівень урбанізації.
Як розпізнати?
· Основними сиптомами бронхіальної астми є напади задухи, свистячі хрипи, утруднене дихання, нападоподібний кашель.
· Приступ задухи, який зазвичай починається вночі або рано вранці.
· Нерідко спочатку з’являється болісний кашель без виділення мокротиння.
· Свербіж у носі, чхання.
Профілактика. Широко відомий вислів, що будь-яку хворобу легше попередити, ніж лікувати, та й не тільки легше, але і дешевше. Тому принципами первинної профілактики бронхіальної астми повинна володіти будь-яка людина, незалежно від статі, віку та соціального статусу. Наприклад, починаючи вже з раннього віку, батьки повинні привчати своїх дітей до чистоти в кімнаті, до вологого прибирання, провітрювання, що не дозволяє збиратися пилу в житловому приміщенні.
Особливий підхід до первинної профілактики повинен бути у людей з високим ризиком захворювання на бронхіальну астму.
До них відносяться:
Заходи профілактики:
– поліпшення екологічної обстановки, наскільки це можливо (наприклад, постійна або тимчасова зміна місця проживання);